Associació Salut Mental Ondara Sió

El programa Compta amb mi està format per un conjunt de projectes que pretenen crear oportunitats de participació en activitats creatives inclusives. A més,  busquen l’objectiu de què les persones amb alguna problemàtica de salut mental vegin el resultat del seu treball, ja que el reconeixement del seu treball acosta les persones afectades a la normalitat social.

Altres objectius d’aquest programa són:

  • Ser un instrument de propòsit i comunicació entre les persones afectades per una problemàtica de salut.
  • Buscar l’estimulació d’aquestes persones quan estan en moments d’inhibició o desmotivació, perquè en un temps determinat recuperin l’interès pel treball, estudis i la vida en general.
  • Pal·liar els símptomes que pateix la persona amb problemàtica de salut mental, proporcionant una millora en la seva qualitat de vida.
  • Oferir una vivència significativa, que aporti benestar i fomenti l’oci.
  • Oferir un lloc i un espai normalitzat.
  • Fomentar el desenvolupament personal i autoestima. 

Els projectes que trobem dins aquest programa són els següents:

musicoteràpia

Usem la música per millorar l’estat de salut i benestar de les persones, i posem en pràctica l’ús del llenguatge musical com a eina a través de la qual ens expressem i comuniquem. Duem a terme dinàmiques i activitats relacionades amb la musicoteràpia activa, com ara el cant, la percussió corporal, la pràctica amb instruments, el moviment o el joc. 

La música dispara el funcionament del cervell en el sentit emocional, cognitiu i físic. La musicoteràpia implica la connexió amb la música i les emocions i això afavoreix la comunicació i expressió dels desitjos. Altres beneficis que aporta la musicoteràpia a les persones són la millora psíquica, motora i emocional, així com el foment de les relacions socials i l’aprenentatge. Segons la mateixa tallerista, “el bon ambient de grup que es respira i la connexió amb la música fan que les sessions siguin tota una experiència.

ioga

Posem en pràctica el Hatha ioga, un estil de ioga més pausat, però no menys intens. Posem consciència en el nostre cos, la nostra respiració, i consciència en l’aquí i l’ara, posant en pràctica la relaxació i la meditació. Amb el hatha ioga aconseguim millorar la condició física, incloent-hi la resistència, la força i la flexibilitat, així com l’equilibri.

A més, també disminuïm els nivells d’ansietat, de fatiga i d’estrès, cosa que resulta en una millora de la qualitat de vida en general. Sens dubte, l’equilibri que aporta la pràctica de ioga periòdica no només es tradueix en un benestar físic, sinó també emocional.  Altres beneficis generals de la pràctica regular de ioga són millorar la capacitat de concentració i la qualitat del son.

esports

Mitjançant diversos esports i jocs, com ara les bitlles, els dards, el billar o el bàdminton, posem en pràctica destreses físiques, sense deixar de costat la importància de l’oci i el temps lúdic. 

Amb la pràctica d’aquests esports fomentem la companyonia i l’autocontrol, ja que hi ha unes normes a seguir en cadascun. També alliberem estrès i treballem la coordinació, concentració, els reflexos, la força i la motricitat!

Altres beneficis que té la pràctica d’activitats d’aquesta mena són la disminució de sentiments d’ansietat a curt termini, i gràcies a fer-ho en grup, afavorim la interacció social, convertint-ho en un espai de desconnexió i de diversió.

artteràpia

L’artteràpia és basa en l’aplicació psicoterapèutica del procés artístic i en la importància de la relació entre persona usuària i artterapeuta. A l’associació posem en pràctica la creació artística basada en l’artteràpia mitjançant la pintura, el dibuix, el collage, l’escultura en fang, amb paper maixè, l’escriptura creativa, el brodat…  Utilitzem les arts visuals per promoure canvis significatius i duradors en les persones, potenciant-ne el desenvolupament i l’evolució com a éssers individuals i socials. 

Altres beneficis d’aquest taller són la llibertat expressiva, l’experimentació, la connexió amb l’art, la motivació dels usuaris, les habilitats manuals que es desenvolupen, els coneixements d’història de l’art, i el bon ambient entre el grup!

racó de lectura

El racó de lectura és un espai de trobada de persones amb interès i ganes d’intercanviar opinions i punts de mira de temes diversos, a partir d’un text escrit, d’un article, un conte, un còmic, o llibres diversos. Llegir, escoltar, parlar, ens ajuda a ser el que desitgem ser.  Llegint activem regions cerebrals que propicien processos d’imaginació basats en els esdeveniments de la lectura.

A més, el costum continu de llegir retarda l’aparició dels símptomes de demència, estimula la percepció, la concentració, l’empatia i aguditza l’astúcia. Altres beneficis que té la lectura són el foment de les relacions socials, resultant en relacions sòlides basades en la bona comunicació, ja que s’estimula l’intercanvi d’informació i coneixement.

francès

 Aprenem francès nivell bàsic (gramàtica, vocabulari i lectura) amb l’objectiu de mantenir les primeres converses en aquest idioma a més de compartir particularitats de la cultura francesa.

Aprendre idiomes pot ajudar a fer que el cervell es desenvolupi i millori habilitats com la creativitat o la presa de decisions. 

Altres beneficis que té l’aprenentatge d’una llengua estrangera són la millora de les habilitats d’escolta, el reforç de la confiança d’un mateix, la millora la memòria i de l’atenció

informàtica

A TIC treballem l’ús de la tecnologia: aprenem a escriure en documents de text, fem fulls de càlcul, mirem d’estar al dia de l’activitat comarcal, mirant i comentant les últimes notícies d’aquesta. També fem treball amb jocs que millorin les capacitats intel·lectuals, de forma individual o col·lectiva  Les noves tecnologies, en aquest context, ajuden a evitar la soledat i estar connectat amb l’entorn proper de les persones. A més, mitjançant les tasques i activitats dins del taller, fomentem el debat i la crítica, activant així la ment.

Altres beneficis de l’ús de la tecnologia són la millora la qualitat de vida, ja que es practiquen habilitats i característiques socials com la interacció. A més, estimulem l’activitat mental i afavorim l’autonomia, enfortint així la independència individual.

manualitats

En aquesta activitat creem un espai en el qual aprenem a crear, estimulem les habilitats motores i enriquim els coneixements treballant principalment amb materials reciclats. El reciclatge i les manualitats són activitats que, juntes, resulten en una forma divertida i molt econòmica de crear articles diferents, que tenen un impacte positiu en la salut i, a més, contribueixen a la reducció de producció de nous recursos. 

Altres beneficis de la confecció de treballs manuals són la millora de la capacitat cognitiva i la reducció d’estrès, sense oblidar la part conscienciadora i l’aprenentatge de la importància del reciclatge.

caminades

Tot caminant fem petites excursions a racons de Cervera, redescobrint els espais i aprenent-ne les curiositats rellevants de la ciutat i la seva història.

Caminant aprenem a estar atents a la respiració, a fer-ho profundament i a notar com oxigenem el nostre cos. Mentre tot el cos es mou, l’oxigen arriba a través de la sang i dona energia als nostres músculs, millorant la capacitat pulmonar i cardiovascular. A més, caminant, en grup, i redescobrint la ciutat en la qual vivim podem gaudir de l’aire lliure, i activar tots els nostres sentits.

Altres beneficis de caminar són la millora de la condició física, ja que reduïm els símptomes físics de l’estrès. Incorporem nous hàbits i afavoreix la cooperació i la comunicació. A més, estimulem el cervell i aprenem a conèixer d’una manera diferent el nostre entorn, estimulant la nostra creativitat i imaginació, descobrint tot allò que normalment no apreciem.

cuina

Taller en el qual es fan receptes culinàries que el mateix grup escull i elabora.  Amb la pràctica de les tasques al taller aconseguim que les persones que hi participen puguin adquirir recursos i destreses, millorant així la seva autonomia, competències i responsabilitat, i sent conscient i partícip de la pròpia alimentació. A més, també s’aprenen hàbits d’higiene i manipulació respecte als aliments.


Altres beneficis que propicia aquest taller és el foment de les relacions personals dels participants, mitjançant la tria i l’elaboració de les receptes i la cooperació a l’hora de la neteja del lloc de treball i material utilitzat.

aquateràpia

L’aquateràpia és una tècnica de rehabilitació física, indicada per treballar la musculatura i flexibilitat i contribueix a disminuir el mal de persones amb problemes a les articulacions i altres.

En aquest taller es treballa la percepció del propi cos i les seves possibilitats en el medi aquàtic, on no hi intervé la gravetat. S’utilitzen tècniques habituals i, a més d’aconseguir beneficis en aspectes físics, també té impactes emocionals, ja que afavoreix la millora de l’autoestima i és una activitat lúdica que permet a les persones participar de la vida social i d’activitats més quotidianes.

Els beneficis d’aquesta activitat són molts, però destaca la millora de la circulació, el moviment i impacte de les articulacions, l’estimulació de l’equilibri i l’estabilitat, la disminució de mals i la relaxació física i mental.

jardineria i horticultura

En procés..!

Tallers per aprendre a viure autònomament