Associació Salut Mental Ondara Sió

La Diputació agrupa en un únic conveni el seu suport a les entitats de salut mental del territori

Joan Talarn assegura que en aquest conveni hi ha més que diners, “hi ha un compromís de la Diputació de Lleida en la lluita contra l’estigma social”

La Diputació de Lleida ha signat aquest dijous un conveni de col·laboració per al 2021 amb l’Associació Salut Mental Catalunya-Terres de Lleida, Coordinadora d’Entitats de Salut Mental i Addiccions, agrupant així en un únic conveni el seu suport a les entitats de salut mental del territori. Es tracta d’un fet únic, ja que és la primera vegada que els diferents convenis s’agrupen en un de sol amb la Coordinadora d’Entitats.

L’acte s’ha celebrat a la Sala Polivalent de la Diputació i ha estat presidit pel president de la Diputació, Joan Talarn. Hi han assistit el diputat de Salut Pública, Albert Bajona, i els representants de les entitats participants en la signatura del conveni encapçalats per Josep Lavín, president de la Coordinadora d’Entitats i de l’ASM Pla Urgell, i amb Marta Burgell (tècnica de la Coordinadora), Jaume Azcona (president de l’ASM Ondara Sió), Maria Ribó (presidenta de l’ASM Ponent), Anna San Martín (presidenta de l’ASM Pallars), Mercè Torrentallé (presidenta de l’ASM La Noguera), Rosa Ticó (directora de l’Associació Talma), Neus Baiget (membre de la junta directiva de l’Associació Alba) i David Marchal (coordinador de l’àrea de Salut Mental d’Alba Jussà SCL), així com Jordi Cortada, assessor en matèria de Salut Pública de la Diputació.

Segons l’acord signat, la Diputació de Lleida subvencionarà amb 205.500 euros les activitats per aquest 2021 de la Coordinadora, de la que en formen part 10 entitats (les 8 esmentades abans més l’Associació Salut Mental Sol del Solsonès i l’AADDMM Terraferma).

En la seva intervenció, Joan Talarn ha agraït la tasca de les deu entitats beneficiàries, perquè “ofereixen un servei de suport a les persones amb patologia mental i als seus familiars”, a la vegada que “vetllen per la seva integració social i laboral, amb atenció a la seva salut física i psíquica”. Una tasca, ha insistit, que “es podria resumir en una feina de donar vida” a unes persones que pateixen unes patologies que en temps remots els condemnaven a quedar-se tancats i amagats a casa, i que ara poden gaudir del que poden fer per si mateixes “perquè d’altres persones s’hi esforcen en ensenyar-les a ser autònomes”.

Talarn ha afirmat que en aquest darrere conveni hi ha més que diners, “hi ha un compromís de la Diputació de Lleida en la lluita contra l’estigma social” que no fa tant comportaven aquestes patologies i una lluita compartida per afavorir la plena integració d’aquestes persones a totes les possibilitats que ofereix la realitat social, econòmica i cultural del territori. I més ara, amb la situació de pandèmia en què les persones encara necessiten més atenció, per això Talarn ha agraït tota la feina assegurant que “tot el que us donem, no serà prou per a l’esforç que feu com a entitats del nostre territori”.

En nom de la Coordinadora d’Entitats, el seu president, Josep Lavín, ha destacat que “la lluita contra l’estigma” és una de les grans preocupacions actuals i més en la situació actual. Per això ha demanat a la Diputació la seva col·laboració per treballar en campanyes que vagin en aquest sentit. Lavín ha llançat un “crit de socors”, posant de manifest que abans 4 de cada 10 persones podien patir una problemàtica de salut mental i que ara, amb la pandèmia, aquesta xifra ha augmentat a 6 de cada 10 persones.

Font: www.diputaciolleida.cat