Associació Salut Mental Ondara Sió

Que important és la salut!! Inclosa la mental que és encara tabú, com ens ha mostrat el programa de TV3 del passat dimecres, dia 20 de maig.

Les associacions que tenim l’objectiu d’estar al costat de les persones afectades per trastorns mentals agraïm programes com “Tabús”, que ajuden a entendre i poder parlar d’aquest aspecte de la salut, que tots podem patir i potser més encara en situacions d’ estrès com és la que estem vivint per la pandèmia del coronavirus.

L’àmbit d’actuació de l’Associació Salut Mental Ondara Sió és el de les comarques d´ Urgell i la Segarra, d’aquí el nom que té aquesta entitat que és el dels dos rius que passen per aquestes terres.

L’Associació es manté de les quotes dels Socis, les subvencions de l’Ajuntament de Tàrrega i de Cervera, de la Diputació i de la Generalitat i de donatius.

Fou fundada l’any 2006 i en aquets 14 anys s’han organitzant diversos serveis:

  • Per les famílies: suport amb professionals de treball social i psicologia i grups d’autoajuda mútua a Cervera i Tàrrega.
  • Per les persones que pateixen els trastorns: tallers setmanals de música, de creativitat, de convivència, de ioga. També l’Associació compta amb un pis amb suport per a 4 persones, per afavorir la seva autonomia i inclusió a la comunitat.

Moltes de les persones afectades pels trastorns i també les seves famílies venen als serveis de l’Associació derivades del CSMA (Centres de Salut Mental d’Adults) de Cervera i Tàrrega i del Servei de Rehabilitació comunitària de Salut Mental de Tàrrega.

Durant aquest temps de confinament per la pandèmia, hem hagut d’adaptar els serveis a la situació tan nova que vivim: reunions de GAM via telemàtica; suport telefònic dels professionals als usuaris dels tallers i als familiars per donar-los suport, veure com es trobaven, si necessitaven alguna cosa. També hem realitzat trucades telefòniques als nostres socis per veure com estaven en aquest moment de confinament.

Ens hem hagut de reinventar, s’han comprat mòbils pels usuaris que no disposaven d’internet i, així que tots puguin tenir accés a una millor comunicació via telemàtica. Ara estem realitzant la preparació de les futures activitats segons canviï la situació i les fases.

La salut en general i la mental en particular, necessiten molt de context social favorable, en les relacions familiars, en el treball, en l’esbarjo… I la pandèmia ens ha fet buscar i trobar recursos que ajudin a les relacions personals que es tenen entre associats, professionals, voluntaris i especialment amb les persones usuàries dels serveis de l’Associació. Acompanyar-nos entre tots ens ajuda a afrontar la situació.

Si voleu contactar amb nosaltres podeu fer-ho a través del telèfon 696 159 132, el correu de l’associació ondarasio1@yahoo.es i també ens podeu conèixer més en la nostra pàgina web www.salutmentalondarasio.cat.

 

Miracle Llorens Torra, vicepresidenta de la ASMOS