Associació Salut Mental Ondara Sió

LEMA: DEPRESSIÓ, UN PROBLEMA GLOBAL

Aquest any hem celebrat el dissabte, dia 6 d’octubre, a Sabadell, el DMSM. En arribar allí , vam esmorzar en un bar perquè ens quedava temps per anar cap el punt de concentració, la plaça de l’Ajuntament.  L’Alcalde de sAbadell rebé els presidents i presidentes de les entitats al Saló de plens de l’Ajuntament per desplaçar-se després cap el punt de trobada. Un cop aplegats tots, prtop de 1000 persones, es van fer els parlaments institucionals. Van parlar, entre d’altres, la sra. Anna Maria Montseny, presidenta de Salut Mentgal Sabadell, qui dónaa ala benvinguda a tots els assistents, el conseller de Salut, Boi Ruiz; el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, Manuel Bustos, alcalde de Sabadell i Xavier Trabado, president de Fecafamm.

El manifest de FECAFAMM d’enguany el llegí Miquel Calçada i Olivella (MIkimoto). Reclamava el manifest que la SAlut Mnetal sigui una prioritat en tots els àmbits. També, que es mantinguin els recursos actuals de la xarxa de Salut Mental i que inclús se’n creïn de nous per donar cabuda a noves necessitats.

UNa bona Salut Mental contribueix ala productivitat econòmica i a la productivitat econòmica i a la prosperitat d’un país. Així com les situacions d’atur incrementen el risc de patir qualsevol trastorn mental (sobretot de l’estat d’ànim). De fet, es diu que al món 1 de cada 4 persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida.

L’any 2020 la depressió serà la segona causa de discapacitat al món. La depressió major és el trastorn mental més freqüent en atenció primària a Catalunya. També l’augment d eles taxes d’atur s’associa amb augments de les de suïcidi, essent aquest la primera causa de mort en els homes de 30 a 40 anys.

 

Remarcà també que aquest any ha estat especialment difícil en làmbit de la inserció laboral on les retallades en ocupació han posat en risc els serveis que hi havia fins ara. I un desig final que la Salut Mental no permetrà que la crisi aturi els serveis actuals i futurs.

 

DEsprés del Manifest hi va haver l’actuació de varis grups de cultura popular de la ciutat (geganters, bastons, sardanes, etc,). I tot seguint una cercavila de diables vam arribar a l’hotel Urpí on ens van servir un bon dinar. Finalment hi hagué una actuació de l’orquestra Big Band de CEME i el comiat, esperant l’any que ve sent més persones i entitats!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!