Associació Salut Mental Ondara Sió

El passat diumenge, l’associació va participar en la Processó del puro, una processó laica en record a les 48 persones que van morir a Cervera en la batalla del 16 de febrer de 1875, per la tercera guerra carlina.

A l’inici, els Campaners de Cervera van fer un un toc de campanes, 48 batalls per recordar les persones mortes en aquella batalla, i es van repartir puros a les persones assistents.

Des de la plaça Major al cementiri es va comptar amb l’acompanyament musical a càrrec dels acordionistes Clàudia Baliellas i Aleix Prat, del Conservatori de Cervera, i, a l’arribar al cementiri, es va dur a terme la lectura del Manifest. Aquest any les entitats encarregades de llegir-lo vam ser nosaltres, l’Associació Salut Mental Ondara Sió i també l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer.

Aquesta processó era en record de la tercera guerra carlina que hi hagué a Espanya durant el segle XIX, on el bàndol dels carlins –del pretenent Carles VII–, van intentar conquerir Cervera, ocupada per les forces de l’altre, el del govern d’Alfons XII, dit liberal. L’atac es va produir la matinada del 16 de febrer de l’any 1875. La batalla acabà amb un balanç de 48 morts i 260 ferits entre banda i banda. A l’acabar la guerra, al mig del cementiri s’alçà un monument, en memòria de tots els que havien perdut la vida. Els campaners, cada any, el dia de la batalla, realitzaven 48 repicons, recordant tots els homes que havien perdut la vida.

La Processó del Puro es va recuperar per al calendari festiu cerverí, esdevenint un passeig i un espai de tertúlia, i dedicada a totes les persones que han patit, pateixen i patiran.