Associació Salut Mental Ondara Sió

fent costat entre famílies

“Fent Costat Entre Famílies” és una iniciativa de les associacions AMMAME AREP per la salut mental i de la Federació Salut Mental Catalunya. En col·laboració amb Parc Salut Mar i amb Sant Joan de Déu Terres de Lleida i amb la participació de Ment i Salut La MurallaASFAM Salut Mental. Associació de Familiars i Amics del BerguedàSMC – Coordinadora Terres de Lleida i Ondara Sió.

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) va posar en marxa al 2020 el programa de voluntariat “Fent Costat Entre Famílies”, en col·laboració amb el Parc de Salut Mar de Barcelona. Aquest programa es fonamenta en la figura dels familiars com agents de salut que, des de la seva experiència viscuda, contribueixen al benestar emocional de les persones a les que acompanyen (suport entre iguals). La iniciativa promou el suport dels familiars, que des de la seva experiència en salut mental, complementen des de la vessant més humana i de proximitat, la tasca de l’equip de professionals del centre.

El projecte posa especial èmfasi en la lluita contra l’estigma i l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental i dels seus familiars, així com per contribuir a implicar a tots els membres de la família en les tasques de cura i acompanyament, en especial els homes. Es tracta d’impulsar la coresponsabilitat de tots els membres de la família en el procés de cura, trencant amb valors i rols tradicionals arrelats al sistema heteropatriarcal on les cures se suposen una responsabilitat de les dones.

L’objectiu és que les persones amb experiència en tenir cura d’un familiar o persona propera amb problemes de salut mental es formin per oferir suport emocional, acompanyament i orientació a altres persones que estan passant per una situació similar.